Temmuz 16, 2024

Hangi Üniversite?, Nasıl Tercih Yapılmalı, #YKS

Nasıl Tercih Yapılmalı

Tercih döneminden önce 180’ı aşkın üniversite içinde hangi üniversiteyi seçeceğin konusunda kafan karışabilir. Beklentilerine cevap verecek ve sana en uygun olan üniversitenin hangisi olduğunu öğrenmen için sihirli bir yöntem yok. Hangi üniversiteyi seçeceğine karar vermek için öncelikle üniversiteden ne gibi beklentilerin olduğunu belirlemeli ve ne tür seçeneklerin olduğunu bilerek araştırma yapmalısın.

İsteklerini Listele: Üniversite hayatından neler bekliyorsun? Hangi programlar ilgini çekiyor ve ne tür aktivitelerle ilgileniyorsun? Kendini sınırlamadan tüm beklenti ve isteklerini listelemek üniversite hayatından beklentilerini daha rahat görmeni sağlar.

Bölüm Seçeneklerini Değerlendir:

Üniversite deneyimini en verimli şekilde değerlendirmek ve doğru bir seçim yapmak için seçeceğin üniversitenin yanı sıra hangi bölümde okuyacağın da önemli etken.Seçeceğin bölümün seni gelecekteki kariyerine hazırladığını unutmamalısın. Bölüm seçeneklerini değerlendirirken Geleceğin Meslekleri’ni ve Yükselen Sektörleri öğrenmek seçim yapmanı kolaylaştırabilir. Bunun yanı sıra meslek grupları ve mesleklerin işsizlik oranları gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olmak doğru bir karar vermene yardımcı olacaktır.

Ailenle Konuş:

Ailenle ilgi alanların ve hedeflerinle ilgili konuşmak ve fikir alışverişine açık olmak onların sana hangi konularda yardımcı olabileceklerini öğrenmeni sağlayacaktır. Ayrıca onların üniversite deneyimlerini dinlemek de üniversite araştırma sürecinde sana yardımcı olacaktır. Unutma üniversiteye giriş süreci bir takım işidir ve ailen bu takımın en önemli oyuncularındandır.

Tavsiyelere Açık Ol:

Hangi üniversiteyi seçeceğine ilişkin araştırma sürecinde okulundaki ya da dershanendeki rehber öğretmenine merak ettiğin soruları sorabilirsin. Ayrıca diğer öğretmenlerine, üniversitede okuyan arkadaşlarına ve üniversiteyi bitiren tanıdıklarına da merak ettiklerini sorabilir, üniversitenin nasıl bir yer olduğuna ilişkin bilgi edinebilirsin.

Ne İstediğine Karar Ver:

Araştırma yapmaya başlamadan önce çok sayıda üniversitenin içinde kaybolmamak için şu soruları sorarak araştırma alanını daraltabilirsin:

Lisans diploması mı, ön lisans diploması mı?
Devlet Üniversitesi mi, Vakıf Üniversitesi mi?
Şehir içinde, şehir dışında ya da banliyöde yer alan bir üniversite kampüsü mü?
Büyük ve kalabalık bir kampüs mü, az sayıda öğrencinin bulunduğu bir üniversite mi?

Mezun Olduğun Lise:

Hangi üniversiteyi seçeceğine ilişkin karar verme aşamasında, mezun olduğun lise türü de önemli bir etken. Mesleki veya teknik liseden mezun olduysan Sınavsız Geçiş hakkını kullanabilirsin. Ayrıca bir ön lisans programını lisans programına tamamlayabileceğin Dikey Geçiş fırsatın olduğunu da unutmamalısın.

Arkadaşlar:

Lise hayatı biterken, ilk gençlik yıllarını birlikte geçirdiğin ve hayata dair pek çok şeyi birlikte öğrendiğin arkadaşların da hangi üniversiteyi seçeceğin konusunda önemli bir faktör olabilir.

Üniversite Tanıtım Materyallerini İncele:

Üniversitelerin öğrenci adaylarına gönderdiği e-mailleri ve broşürleri incelemek üniversitelere ilişkin pek çok bilgi edinmeni sağlayacaktır. Ayrıca üniversitelerin web sitelerinde ve diğer sosyal paylaşım ağlarında üniversitelerin online tanıtım kataloglarına ve e-broşürlere ulaşabilirsin

Kampüs Ziyaretlerinde Bulun:

Gitmek istediğin üniversitenin kampüsünü ziyaret etmek hem üniversiteye ilişkin daha detaylı bilgi edinmeni sağlayacak hem de öğrencilerle konuşarak merak ettiklerini öğrenme şansı sunacaktır.

Üniversite Seçeneklerini Değerlendir:

Üniversiteler arasında bir karşılaştırma yapmak, kendine en uygun üniversiteyi seçmen konusunda sana yardımcı olacak başka bir yöntem.

Üniversitenin İmkanları:

Çok sayıda üniversite arasından bir seçim yapmak için pek çok etkeni göz önüne alman gerekiyor. Bu etkenlerden biri de üniversitelerin sahip olduğu çeşitli imkanları değerlendirmek. Seçtiğin üniversitede okuduğun alanın yanı sıra benzer bir alanda ya da ilgini çeken başka bir alanda da eğitim alabileceğin Çift Dal veya Yan Dal programı var mı? Bir yılını başka bir üniversitede ya da yurtdışında geçirebileceğin Farabi ya da Erasmus Programı uygulanıyor mu?

Üniversite Tanıtım Fuarlarına Katıl: 

Üniversite tanıtım fuarlarına gitmek, yalnızca bir yere giderek pek çok üniversite hakkında bilgi edinmek için en doğru seçenek olabilir. Üniversite temsilcileriyle görüşmek, onlara merak ettiğin soruları sormak ve detaylı bilgi almak sana hangi üniversiteyi seçeceğin konusunda yardımcı olacaktır.

İnternetten Faydalan: 

Üniversitelerin web sitelerini incelemek üniversite hayatına, kampüsün yapısına ve öğrenci yapısına ilişkin bilgi edinmene yardımcı olacaktır. Ayrıca üniversitelerin web sitelerinde online kampüs turu yapabilir; sınıfları ve kampüsü görebilirsin.

Tümünü Bir Araya Getir:

Üniversitelere ilişkin çok sayıda bilgi edindikten sonra senin için nelerin önemli olduğuna daha rahat karar vereceksin. Sahip olduğun tüm bilgileri bir araya getirerek hangi üniversitelerin ilgini çektiğini ve gideceğin üniversite ile ilgili ne tür beklentilerin olduğunu daha net bir şekilde göreceksin. Artık bir Üniversite Listeni Hazırlama’ya başlayabilirsin. Nasıl Tercih Yapılmalı

Öğrenci Koçu Okan BAL

Tercih Danışmanlığı

Nasıl Tercih Yapılmalı

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir