YGS, LYS ve SBS gibi önemli sınavlara hazırlanan öğrencilerin en büyük handikabı, ders çalışırken kısa sürede sıkılıp, dersten kopmaları. Bozulan konsantrasyonu toparlamak oldukça güç.
O yüzden en iyisi, sıkılmaya fırsat vermeyecek çözümler bulmak. Uzmanlar, uzun süre ders çalışamama, ders çalışma istediğini yakalayamama, çalışırken bir süre sonra sıkılma, ders çalışırken baş ağrısı ile karşı karşıya kalma gibi sorunların sıkça yaşandığına dikkat çekiyor.
Uzmanlar, bu şikayetlerdeki ortak noktanın ders çalışma alışkanlığını kazanmak için öğrencilerin kendilerini uzun süre çalışma odalarında tutmaya çalışmalarından ve ortamı gereği gibi havalandırmamasından kaynaklandığını söylüyor.
Örneğin ders çalışırken başınızın ağrısına, havasız oda neden oluyor. Odadaki oksijenin azalması, havasızlığı beraberinde getiriyor.
Gerginlik ve baş ağrısı da çalışma istediğini azaltıp, öğrencinin sıkılmasına neden oluyor. Çözüm ise belli aralıklarda dinlenme süresi ve bu sırada çalışma ortamının havalandırılması.
Uzun süre çalışmayı engelleyen diğer bir faktör de sınava üniversite sınavına hazırlanan adayın ne kadar çalışması gerektiğini bilememesi ve çalışmaya ara vermemesinden yaşanıyor. Konuyu öğrenmek için yapılan çalışmalarda süre 50 dakika ile 1 saat arasında değişiyor.
Öğrenilmiş bir konuyu pekiştirmek için soru çözümü yapılıyorsa bu süre 1,5 saate uzatılabilir. Dinlenme süresi ise 15-20 dakika arasında olmalıdır. Öğrenci dinlenme süresini odasının dışında geçirebilir.