Disleksi (Öğrenme Bozukluğu)
Disleksi, sık rastlanan doğuştan gelen bir öğrenme bozukluğudur. Asıl problemleri hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksili çocukların durumu ilk bakışta anlaşılmaz. O yüzden okul çağında okuma yazma öğrenim aşamasında fark edilir. Disleksi olan çocuklar, dil ile ilgili derslerde sıkıntı çekerler. Derste öğrendiklerini o an unutabilirler. Yaşıtlarına göre daha geç okur ve yazarlar. Kelimeleri doğru telaffuz edemezler ve kelime kapasiteleri de düşüktür. Disleksinin en belirgin özelliklerinden biri de harflerin ve kelimelerin karıştırılması ve tersten algılanmasıdır. Çocuk normal ya da normalin üzerinde zekaya sahip olmasına ve eğitim olanaklarının yeterli olmasına rağmen öğrenmede zorluk çeker. Bu güçlükler genellikle ortalama veya ortalamanın üzerinde zekası olan çocuklarda görülebilmektedir. Üstün başarı sağlamış disleksi olan ünlülerden bazıları ise Einstein, Thomas Edison, Düşünen Adam heykelinin sahibi ünlü heykeltraş Rodin, Alexander Graham Bell, Winston Churchill, Walt Disney, Agatha Christie, Henry Ford, Richard Branson.Leonardo da Vinci ve Tom Crouse gibi başarılı kişilerdir.
Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Nedenleri Nelerdir
- Anne ve babada disleksi bozuklukları varsa kalıtsal yatkınlıktan dolayı çocukta da görülebilmektedir.
- Beynin giriş, çıkış, bellek ve işlem fonksiyonlarında nörolojik bozuklukları öğrenme güçlüğüne sebep olabilir. Örneğin işitme kaybı, görme kusurları, zeka geriliği, gelişme geriliği gibi duyusal ve fiziksel problemlerden dolayı disleksi bozukluklar ortaya çıkabilir.
- Anne karnında bir takım sebeplerden dolayıda bebekte disleksi bozuklukları oluşabilmektedir. Mesela hamileyken annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, bilinçsiz ilaç kullanımından dolayı disleksi görülebilir. Prematüre doğum ve plesenta anomalileri doğum sırasında oluşan komplikasyonlar, doğumdan sonra bebeğin nefes almasındaki gecikme ve geçirdiği ateşli hastalıklardan dolayı ilerde çocuklarda disleksi bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Belirtileri
-Kelimelerin birbiri ile karıştırması, cümle kurarken kelimeleri sıralarını değiştirmesi, sözcükleri tersten okuyup örneğin; ‘kitap’ yerine ‘kipat’ demesi gibi.
– Peltek ve hızlı konuşurlar, konuşurken harfleri eksik cümleler kurarlar.
-Konsantrasyon ve dikkat güçlüğü yaşarlar.
-Fikirlerini ve anlatmak istedikleri bir olayı sesli ya da yazılı şekilde rahatça ifade edemezler.
– İçine kapanık olurlar. Öğretmenin sorduğu sorunun cevabını bilmesine rağmen, kendini ifade edemediği için parmak kaldıramaz. Bu yüzden öz güvenleri gelişemez.
-Çok bilindik nesnelerin adını veya rengini hatırlayamama, konuşma esnasında yön kavramalarında sıkıntı yaşaması( sağ diyeceği yerde sol demek) gibi durumlar yaşanabilir.
Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Uygulanacak Metotlar
Öncelikle çocukta disleksi bozukluğunu anlamak için, uzman çocuk psikiyatrisine gidilmelidir. Her öğrenme güçlüğü çeken çocuk disleksi olacak değildir. Dislektik olan çocuklarda uygulanan bir ilaç tedavisi yoktur. Yaş ilerledikçe okuma sorunları ortadan kalkar. Ancak yazı hataları gibi sorunlar kalıcı olabilir. Cümle kurduklarında yanlış telaffuz ettiklerinde öz güvenlerini kaybetmelerine neden olacak tavırlarda bulunulmamalıdır. Metinleri sesli okumasını isteyin ki, o esnada hem çocuk, hem de siz nerelerde hata yapıldığını görüp düzeltebilirsiniz. Sesli okuma, disleksi için iyi bir egzersizdir. Her başarısını tebrik edin ve onunla gurur duyduğunuzu ifade edin ki bu davranış çocuğun başarma isteğini kamçılasın. Sevdiği ve ilgi alanı olan materyalleri alın. Bu kendisini geliştirmesini sağlar hem de bir şeye odaklama kavramını geliştirmiş olur.