Haziran 15, 2016

Sınav günü hayatınızı kolaylaştıracak 10 ipucu

Sınava girecekler, son günlerde kendilerini nasıl hissediyorlarsa o şekilde davranmaları gerekiyor. Çünkü sıradan bir gün yaşamak kişinin sınav kaygısının azalmasına neden oluyor. “Sınav akşamı erken yatmalıyım”, “Hemen uyumalıyım”, “Acaba sabahleyin uyanabilecek miyim”, “Ya sınava geç kalırsam?” şeklinde yapılacak bir kodlama stresi tetikleyebilir. Bu durum uzun vadede kaygı bozukluğuna kadar varabilecek bir psikolojik etkiye yol açabilir.

LYS’de başarılı ve rahat olmak için öneriler
1   Sınava giriş belgenizde, sınava götürmemeniz gerekenler ayrıntılı bir şekilde  yazıyor. Gereksiz eşyaların hiçbirini yanınızda taşımayın. Görevlilerin sizi tanıyabilecekleri bir kimlik ve giriş belgesi yeterli. Böylelikle hem sınav öncesi görevlilerle tartışmamış olursunuz hem de yakın çevrede emanetçi aramazsınız.

2   Rahat bir giyim tarzını tercih edin. Sınava sabah gireceğiniz için bina serinliğini dikkate alarak yazlık bir hırka ya da montu yanınıza alabilirsiniz.

3   Sınavın yapılacağı binaya 20 dakika önce girin. Birkaç küçük duyuru ve cevap kâğıdındaki bazı yerlerin doldurulması sonrasında doğrudan sınava geçebilirsiniz. Böylelikle sınav salonunda beklemenin sizde oluşturacağı gerilimi doğrudan sınava başlayarak ortadan kaldırmış olursunuz.

4   Sınavdan önce bir ihtiyacınız belirdiyse mutlaka giderin. Küçük bir ihtiyaç dahi olsa sınav stresiyle zihninizde büyüyebilir ve sınav performansınıza olumsuz etkide bulunabilir.

5   Sınavın yapılacağı sınıfta sizi rahatsız eden bir durum (ses çıkaran bir sıranın değiştirilmesi, açık olduğu için dışarıdaki olası sesleri sınıf ortamına taşıyarak odaklanmanızı engelleyecek dış sesler için pencerenin kapatılması vb.) varsa sınav başlamadan önce bu durumun çözümü için sınıf gözetmeniyle görüşün.

6   Zaman yönetimini öğrenin. Hangi derse ne kadar ayırmanız gerektiğini planlayın. Bu sizin sınava profesyonel bir şekilde yaklaşmanıza sebebiyet verecektir.

7   Sürekli su içmeyin. Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir deneyde, ‘makul oranda’ su içmenin zihni fonksiyonlara faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Fakat sürekli su içmek, başka sorunlara yol açacaktır.

8   Hazırlık sürecinde girdiğiniz sınavlardaki aynı metodu kullanın.

9   Cevapladığınız soruları cevap kâğıdına işaretlerken dikkatli olun. Dört soruda bir ya da iki sayfada bir cevap kâğıdına işaretleme yapabilirsiniz. Bu metot hem kaydırma yapmanızı önler, hem de kısa süreli dinlenme aralıkları oluşturur.

10  Etrafınızda sınava hemen başlayıp size göre daha rahat ilerleyenler ya da sınavı sizden önce bitirenler olabilir. Bu durum sizi rahatsız etmesin. Unutmayın, hızlı gitmek her zaman yüksek performansın habercisi olmayabilir. Önemli olan başkalarının performansının nasıl olduğu değil, sizin performansınızı sınava ne kadar yansıtabildiğinizdir.

Sınav ve sonrası için gevşeme teknikleri
Her otuz dakikada bir kitapçıktan başınızı geriye doğru atarak yaklaşık 30 saniye gözlerinizi yukarı dikin. Süre bitiminde ense kökünüzü ve gözlerinizi az miktarda suyla sıvazlayın. Ya da bölüm geçişlerinde gözlerinizi kapatın, vücudunuzu dikleştirin ve dikkatinizi solunumunuz üzerinde yoğunlaştırın. Burnunuzdan aldığınız nefes göğüs kafesinizi değil diyaframınızı aşağı doğru itip karnınızı şişirin. Omuz ve boyun kaslarınızı olabildiğince gevşetin. Aldığınız nefesi üç beş saniye tuttuktan sonra yavaş bir biçimde dışarı verin. Bu işlemi altı yedi defa yaptınız da gevşediğinizi göreceksiniz.

 

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir