Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Gaziantep

Öğrenci Koçluğu İle Daha Başarılı Öğrenciler

öğrenci koçluğu gaziantep

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Belirtileri Nelerdir?

Disleksi, sık rastlanan doğuştan gelen bir öğrenme bozukluğudur. Asıl problemleri hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksili çocukların durumu ilk bakışta anlaşılmaz. O yüzden okul çağında okuma yazma öğrenim aşamasında fark edilir. Disleksi olan çocuklar, dil ile ilgili derslerde sıkıntı çekerler. Derste öğrendiklerini o an unutabilirler. Yaşıtlarına göre daha geç okur ve yazarlar. Kelimeleri doğru telaffuz edemezler ve kelime kapasiteleri de düşüktür. Disleksinin en belirgin özelliklerinden biri de harflerin ve kelimelerin karıştırılması ve tersten algılanmasıdır. Çocuk normal ya da normalin üzerinde zekaya sahip olmasına ve eğitim olanaklarının yeterli olmasına rağmen öğrenmede zorluk çeker. Bu güçlükler genellikle ortalama veya ortalamanın üzerinde zekası olan çocuklarda görülebilmektedir. Üstün başarı sağlamış disleksi olan ünlülerden bazıları ise Einstein, Thomas Edison, Düşünen Adam heykelinin sahibi ünlü heykeltraş Rodin, Alexander Graham Bell, Winston Churchill, Walt Disney, Agatha Christie, Henry Ford, Richard Branson.Leonardo da Vinci ve Tom Crouse gibi başarılı kişilerdir.

Tamamen kişinin özelinde oluşturulacak, gizlilik ve etik değerler çerçevesinde sunulan bir programdır. Öğrencilerin durum değerlendirmesini yaparak; Uzman Desteği İle;

Disleksi olduğunu nasıl anlarım?

Disleksi bozukluğu daha çok çocuk ilkokula başladığında fark ediliyor. Çünkü ilkokuldan önce çocukların okumayı yazmayı öğrenmesi gerekmiyor. Ama okul öncesi dönemde de olsa bazı ipuçlarından disleksi belirtilerini fark edebiliriz. Okul öncesi dönemde disleksi bozukluğuna sahip olan çocuklar geç konuşur, cümle kurmakta zorlanır ya da yaşıtlarına göre daha geç cümle kurmaya başlar. Bu çocuklar renk, zaman ve şekil gibi okul öncesi kavramları öğrenmekte zorlanır. Aynı zamanda kalem tutmakta zorlanma, okul öncesi masa etkinliklerinden kaçınma da bu çocuklarda görülen belirtilerden bazılarıdır.

yks tercih danışmanlığı gaziantep

Disleksi belirtileri neler?

* Birbirine benzeyen harfleri ve sayıları ters algılar ve ters yazar (b yerine d yazması)
* Hecelerin seslerini karıştırır, kelimeye hece ekler ya da olan heceyi görmez.
* Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamada zorluk yaşar.
* Kelimeleri okurken atlar.
* Hecelerin seslerini karıştırır ya da sessiz harflerin yerini değiştirir, sık yazım hatası yapar.
* Yazı yazmak istemez ve yazmakta zorlanır.
* Yazıları dağınıktır ve kâğıdı dağınık kullanır.
* Yukarı aşağı gibi yön ve zaman kavramlarını anlamakta zorlanır.
* Konuşurken duruma uygun kelimeyi bulmakta zorluk yaşar.
* Konuşma konusunda da yaşıtlarından geridedir. Kelimeleri telaffuz etmekte zorlanır, gramer hataları yapar ve komutları anlamakta güçlük çeker.
* Alfabeyi, tekerlemeleri ve şarkıları öğrenmede güçlük çeker.
* Dikkat konsantrasyon süresi yaşıtlarına göre daha kısadır.

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Uygulanacak Metotlar

Öncelikle çocukta disleksi bozukluğunu anlamak için, uzmana gidilmelidir. Her öğrenme güçlüğü çeken çocuk disleksi olacak değildir. Dislektik olan çocuklarda uygulanan bir ilaç tedavisi yoktur. Yaş ilerledikçe okuma sorunları ortadan kalkar. Ancak yazı hataları gibi sorunlar kalıcı olabilir. Cümle kurduklarında yanlış telaffuz ettiklerinde öz güvenlerini kaybetmelerine neden olacak tavırlarda bulunulmamalıdır. Metinleri sesli okumasını isteyin ki, o esnada hem çocuk, hem de siz nerelerde hata yapıldığını görüp düzeltebilirsiniz. Sesli okuma, disleksi için iyi bir egzersizdir. Her başarısını tebrik edin ve onunla gurur duyduğunuzu ifade edin ki bu davranış çocuğun başarma isteğini kamçılasın. Sevdiği ve ilgi alanı olan materyalleri alın. Bu kendisini geliştirmesini sağlar hem de bir şeye odaklama kavramını geliştirmiş olur.

Öğrenci Koçu Okan Bal


Öğrenci Koçu Okan Bal
öğrenci koçluğu gaziantep